خم کاری ورق گالوانیزه

خم کاری ورق گالوانیزه

خم کاری گالوانیزه یکی از قطعات فولادی بسیار مهم در ساخت و ساز می باشد. محصولات زیادی پس از شکل گیری و تولید  وارد بازار می‌شوند. بدون شکستن و ترکیدگی تغییر ضخامت و تغییر فرم می‌دهد. خم کاری یکی از روش های شکل دهی انواع محصولات فولادی می باشد. از این روش برای تبدیل کردن ورق به محصول ناودانی کمک می‌شود. در عمل خمکاری مقاومت کششی محصول در نظر گرفته شده است.  بر اساس آن میزان خمش صورت خواهد گرفت تا پوشش خارجی و ورق دچار شکستگی نشود. میزان خمش محصولات فولادی برای کار با انجام آزمایش‌های مختلفی ارزیابی شده و بر اساس روش خم کاری انجام می شود. خم کاری محصولات با یک دیگر متفاوت است.

تشخیص مناسبترین روش برای خم فولاد

خم کاری فولادی بستگی به میزان کربن آنها دارد. هرچه میزان کربن افزایش  داشته باشد. استحکام بالا می رود و هر چه از میزان آن کاسته شود خمکاری سخت تر میشود.

نمونه خمکاری ورق گالوانیزه

در ورقه هایی که کربن آنها کمتر یا باشد. خمکاری سرد و در ورقه هایی که میزان کربن  بیشتر باشد. خمکاری از روش گرم انجام می‌شود. محصولاتی که نیاز به خمکاری cnc دارند. باید ابتدا حرارت دیده  و سپس  ورق ها خمکاری می‌شود. فلزات  خاصیت ارتجاعی داشته و بعد از خم شدن زاویه خم شدگی  آنها متفاوت است.

محصولات فولادی به چند حالت خم می‌شوند:

  • مستقیم
  •  منحنی
  •  فلنج

انواع روش های خمکاری و ویژگی خم کاری گالوانیزه

انواع روش های خمکاری ورق گالوانیزه با  ایجاد فرم مورد نظر روی محصول، بالابردن میزان مقاومت محصول در برابر کشش و خمیدگی، ایجاد اتصالات انجام می شود . ابزارآلات و دستگاه های مختلفی برای این کار وجود دارد که هر کدام نتیجه مخصوصی  دارد.

باید گفت به صورت کلی خم کردن ورق های فولادی مانند ورق گالوانیزه به دو دسته  خم کاری دستی و ماشینی تقسیم  می شود.

  • خم کاری دستی: در  این روش از ابزارهایی مانند چکش، گیره و انبر قفلی استفاده می شود.
  • خم کاری ماشینی: در روش ماشینی از ابزارآلات و تجهیزات خاصی  برای خم کردن ورق استفاده میشود.

با توجه به شکل محصول، ضخامت و ابزارآلات از انواع روش های خم دستی و ماشینی به شیوه سرد یا گرم استفاده میشود. در روش دستی از ابزارآلات ساده مانند گیره، چکش و انبر قفلی استفاده شده که به صورتی  ورق گالوانیزه روی گیره حالت ثابت قرار گرفته ، بعد با ضربات چکش در جهت خلاف گیره، خم می شود.

انواع روش های خمکاری و ویژگی خم کاری گالوانیزه

خم گالوانیزه

انواع روش های خمکاری ورق گالوانیزه با  ایجاد فرم مورد نظر روی محصول، بالابردن میزان مقاومت محصول در برابر کشش و خمیدگی، ایجاد اتصالات انجام می شود .

ابزارآلات و دستگاه های مختلفی برای این کار وجود دارد که هر کدام نتیجه مخصوصی دارد. باید گفت به صورت کلی خم کردن ورق های فولادی مانند ورق گالوانیزه به دو دسته  خم کاری دستی و ماشینی تقسیم  می شود.

  • خم کاری دستی: در  این روش از ابزارهایی مانند چکش، گیره و انبر قفلی استفاده می شود.
  • خم کاری ماشینی: در روش ماشینی از ابزارآلات و تجهیزات خاصی  برای خم کردن ورق استفاده میشود.

با توجه به شکل محصول، ضخامت و ابزارآلات از انواع روش های خم دستی و ماشینی به شیوه سرد یا گرم استفاده میشود. در روش دستی از ابزارآلات ساده مانند گیره ، چکش و انبر قفلی استفاده شده که به صورتی  ورق گالوانیزه روی گیره حالت  ثابت قرار گرفته، بعد با ضربات چکش در جهت خلاف گیره، خم می شود.

خم دستی ورق های نازک وخم کاری گالوانیزه

ورق هایی که دارای  ضخامت و میزان خم کاری پایینی هستند، را می توان به صورت دستی فرم داد. ورق  را در ابتدا به کمک دست خم کرده  و سپس با ضربات چکش شکل می گیرد. برای جلوگیری از ترک خوردگی و آسیب در اثر برخورد  چکش، می توان از قطعه چوبی در محل ضربه استفاده کرد.

خم دستی ورق های ضخیم

برای خم ورق های ضخیم  باید از ضربه های  چکش استفاده کرد. و نباید آن را به صورت کاملا دستی شکل داد. در ابتدا ورق سخت و شکننده روی گیره به صورت ثابت قرار داده  و با ضربات چکش فرم گرفته میشود. ورق های ضخیم قبل از خم کردن بهتر است گرم شوند.

انواع دستگاه ها مخصوص خم ورق در روش ماشین خمکن، دستی خمکن برقی دستگاه اتوماتیک خم کاری ورق ،خمکن هیدرولیکی و مکانیکی پرس خمکن، خمکن ساده ستونی

برای خم کاری ورق گالوانیزه یا سایر محصولاتی که ضخامت آن ها چیزی حدود ۱.۶ میلی متر از دستگاه خم کن استفاده میشود.

به منظور ایجاد شعاع خم، فاصله ای وجود دارد. که به آن فاصله هوایی می گویند. وجود فاصله موجب جلوگیری از ترک و زیبایی بیشتر محصول پس از خم می شود. برای مواردی که پیچیدگی در خم وجود داشته باشد، از قالب برای حالت دهی بهتر محصول استفاده می شود.

 دستگاه خم کن دستی و نحوه کار با آن

این دستگاه دارای  ساختمان ساده ای بوده و برای ورق های نازک با طول کم و مواردی که انحناء محدود است، مورد استفاده قرار می گیرد.  دستگاه دارای یک فک ثابت و یک فک متحرک است، ورق بین این دو فک قرار گرفته و توسط اهرم خم کننده شکل می گیرد.  این دستگاه برای خم کاری ورق گالوانیزه کم کربن تا ضخامت ۳ میلی متر مناسب است.

امتیاز شما به این برش لیزر ایران فلز برای این مقاله

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۲ رای
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

یک × سه =

پروژه های ما



تاثیر قطر برش لیزر در انواع فلزات

تاثیر قطر برش لیزر در انواع فلزات

قطر برش لیزر در انواع فلزات درنوع کار برشلیزر بسیار تاثیر گذار است . برش لیزر فلزات دستگاه لیزر فلزات را دستگاه برش فلزات هم نامیده شده است . از نوع تکنولوژی ...

فرآیند برش لیزری چیست ؟

فرآیند برش لیزری چیست ؟

فرآیند برش لیزری در حال حاضر در شرکت ها و کارخانه های گوناگون از انواع دستگاه های برش لیزری استفاده می شود.این دستگاه در سراسر جهان کاربرد های منحصر به ...

انواع برش لیزری

انواع برش لیزری

انواع برش لیزری یعنی تقویت نور توسط اشعه های لیزر تابش که زمان پیدایش آن در دهه ۶۰ بوده و شکل جدیدی از انرژی به وجود آمده. که  در ساخت ...

دستگاه برش لیزری فلزات

دستگاه برش لیزری فلزات

دستگاه برش لیزر فلزات حضور چشم گیری در صنایع دنیا را ایفا میکند. استفاده از لیزر برای برش دادن متریال های گوناگون باعث شده تا انسان به راحتی بتواند. انواع ...

دستگاه لیزر برش فایبر

دستگاه لیزر برش فایبر

دستگاه برش لیزر فایبر یکی از پیشرفته ترین دستگاه های لیزر در جهان شناخته شده است. این دستگاه کاربرد بسیار گسترده ای در صنایع گوناگون داشته و امروزه در کارخانه ...

ارتباط با ما