رنگ پودری برای اولین بار در دهه ۵۰ میلادی در آمریکا تولید شد و روش استفاده از آن به این صورت بود. ابتدا قطعه مورد نظر را با دمای مشخصی داغ کرده است. در آن سالها روش الکترواستاتیک برای رنگ آمیزی با رنگ استاتیک توسط کمپانی شل در انگلستان به وجود آمد.
و طی ده سال در صنعت تولید رنگ های پودری رشد بسیاری کرد. به طوری که با سعی سایر صنایع نوپا بهبود چشمگیری پیدا کرد. این صنعت مورد توجه در آمریکا و اروپا به علت گران بودن قیمت آن مورد توجه واقع نشد.
پوشش های رنگ استاتیک دارای رنگدانه ها و افزودنی های پخش کننده است. در یک قسمتی از تشکیل دهنده فیلم هستند. ذرات پودر در داخل تفنگ قرار می گیرد . و لایه نازکی که حالت چسبندگی دارد را روی سطح پخش میکند.یک پوشش سخت و با دوامی را که دیگر قابل انحلال نیست را به وجود میآورد. هنگامی که رزین قطعه مورد نظر بر روی کار پاشیده می شود ذرات به سطح فلز می چسبند.
اتصال قطعه کار به ارت زمین دلیل چسپندگی رزین است. ذرات را همانند آهنربا به خود جذب می کند.این ذرات که به سطح فلز چسبیدهاند در کوره های صنعتی مخصوص تا دمای ۲۰۰ درجه پخته میشوند. و یک لایه یکدست و ضخیم را با مقاومتی بالا به وجود می آورد. در نتیجه سطح کار زیبا و براق میشود همچنین سطح کار در برابر مواد شیمیایی خراش پوسته شدن مقاوم میشود.
دارای سود بالایی است.
پودر های پاشیده شده اضافی بالای ۹۵ درصد میباشد و این در حالی است که رنگهای پایه حلال کمتر از ۱۵ درصد میباشد.
ذرات خارجی بعد از انجام عملیات پخت را دیگر نمیتوان از بین برد و همین باعث ایجاد آلودگی میشود. باید کار با دستگاه های تمیز انجام شود و برای تمیز کردن دستگاه ها وقت گذاشت چرا که ممکن است در سطح کار تغییر رنگ ایجاد شود. رنگ های پودری بر خلاف رنگ های مایع نمیتوان تنظیماتی مشخص را برایش در نظر گرفت.
یک پوشش تزیینی بسیار زیبا را در محصولاتی مانند ابزار آلات ماشین. دیوار منازل و لوازم خانگی ایجاد می کند.
در این مصارف رنگ استاتیک، کاربرد تزئینی ندارد و برای حفاظت از آنها استفاده میشود مانند حفاظت برای لوله ها و شیرآلات و اتصالات که در برابر عوامل موجود آنها را حفظ میکند.
از راه های متداول ساخت رنگ های کوره یا رنگ پودری روش مذاب مواد اولیه در اکسترودر است. ساخت رنگ پودری طی مراحل به ذرات ریز تبدیل می شوند.
همگی این مراحل برای تولید رنگ کوره ای مهم میباشد ولی سه مرحله پیش اختلاط اکستروژن و آسیاب از همه مهمتر و جز مراحل اصلی تولید رنگ پودری میباشند. باید گفت رنگ پودری حلال ندارد و مراحل کلی رنگ پودری ( رنگ استاتیک ) شامل رزین، عامل سخت کننده، پیگمنت رنگی، مواد افزودنی و پر کننده های مختلف است.
که مانند فر کوچک و یا فر بزرگ، غلتک های مخصوص رنگ کوچک و بزرگ و …. که به طور کلی تفاوتی ندارد و در اخر محصول نهایی را زیبا و خوش رنگ می کند.
تفنگ های اسپری هم وجود دارد که در رنگ های مختلف هستند . این پودر ها در جاهایی که معمولا متصل به زمین هستند. وقتی این رنگ های پودری به آن ها پاشیده می شود . از طریق نوعی فرایند که الکترواستاتیک نام دارد به زمین و یا محصول و هر چیز دیگر متصل و جذب می شود .
نحوه ی جذب این پودر های رنگی این گونه است که پس از پاشیده شد این پودر های رنگی به حالت ذوب در می آیند. که باعث رنگ زمین و محصول و هر چیزی که قصد رنگ کردنش باشد.
این رنگ های پودری دارای فواید و مزیت هایی هستند که یکی از مهم ترین فواید ها شکل ظاهری آن هاست. که حمل و نقل را آسان کرده و هم چنین برای زیست محیط هم مشکل و آسیبی ندارد.
هم چنین علاوه بر آسان کردن حمل و نقل ایمن تر هم هستند. چرا که در جای محکمی هستند و امکان ریختن ندارند و باعث کثیفی هم نمی شوند. رنگ های پودری به علت این که از نظر پوششی جای ضخیمی دارند. این مورد باعث شده تا نسبت به رنگ های مایع بیشتر مورد استفاده قرار بگیرند و هیچ گونه سختی ای در کار نداشته باشند.
رنگ های پودری انواع و اقسام مختلفی دارند که ویژگی ها و رنگ های مخصوص به خود را دارد. هم چنین از لحاظ ظاهری هم متفاوت هستند و این رنگ های پودری هر کدام جلوه های ویژه دارند که با روش های صنعتی به راحتی تهیه می شوند.
رنگ استاتیک علاوه بر جلوه ی رنگی می توانند بسیار مقاوم باشند و محصول را در برابر هر گونه خراشیدگی محافظت کند که جز مزایای خیلی خوبش محسوب می شود.
این رنگ ها علاوه بر جلوه ی رنگی می توانند بسیار مقاوم باشند و محصول را در برابر هر گونه خراشیدگی محافظت کند که جز مزایای خیلی خوبش محسوب می شود. پس برای رنگ به راحتی می توان این رنگ ها را استفاده کرد. چرا که نسبت به روش های سنتی کارایی بیشتری هم دارند. همانگونه که گفته شد این رنگ ها انواع مختلفی دارند که در ادامه به انواع این رنگ های پودری می پردازیم.
این نوع رنگ های پودری با توجه به این که تنوع بسیار زیادی دارند کاربردشان هم بسیار زیاد است. اما با این حال مدل این رنگ ها سطحی نا صاف ایجاد می کنند. این پودر های چرمی به دو گروه تقسیم می شود که در ارتباط با گروه اول باید گفت که یک رنگ به صورت زمینه دارند.
روی آن ها رنگ دیگر به صورت رده، رده ای ایجاد می شود یعنی در واقع دو رنگه هستند. در ارتباط با گروه دوم هم این گونه است که رنگ های یک دستی هستند . چون کمی ناصاف و نا هموار هستند. بهترین پوشش را برای سطوحی که صاف نیستند به وجود می اورند به عنوان مثال برای محل های جوش کاری که معمولا سطوح ناصافی هستند. بسیار مناسب و کاربردی هستند. به طور کلی این رنگ ها ضخامتی بسیار مناسب و بالایی دارند.
اما در دسته ی دوم رنگ استاتیک مقاومت مکانیکی کمی پایین است. به گونه ای که اگر سطحی نیاز به مقاومت مکانیکی دارد از رنگ پودری دسته دوم استفاده نشود بهتر است. به طور کلی این رنگ ها نمی توانند مقاومت خوبی در برابر مواد شیمیایی و خورشید و … داشته باشند. چرا که قادر به تحمل بالای حرارت نیستند و ممکن است سطح رنگ یه حالت ناخوشایند درآید .
ولی برای این که این اتفاق ها نیافتند می توان مقداری لاک به آن ها زد. اما در صورتی که سطح کمی داشته باشند. به طور کلی از رنگ های چرمی به عنوان رنگ های تزیینی استفاده می شود. برای این که رنگ به طور یکنواخت پخش شود باید به یک مقدار فشار و پاشش ایجاد شود.
به طور کلی این نوع رنگ های پودری که نوع صاف هستند . یکی از پر کاربرد ترین و رایج ترین رنگ ها در بین کل رنگ های پودری هستند و ودر زمینه های مختلف تزئینی و … هم مورد استفاده قرار می گیرند.
به طور کلی این نوع رنگ های پودری که نوع صاف هستند. یکی از پر کاربرد ترین و رایج ترین رنگ ها در بین کل رنگ های پودری هستند و ودر زمینه های مختلف تزئینی و … هم مورد استفاده قرار می گیرند.
هم چنین این نوع رنگ از ضخامت کافی برخوردار است که در هنگام تولید ضخامتش تعیین می شود. همین باعث شده تا در مصارف گوناگون مورد استفاده قرار بگیرد. قابل ذکر است که این رنگ های چکشی قابلیت بازیافت هم دارند و با کیفیت خوبی که دارند باعث کاهش ضایعات شده اند و همین باعث صرفه جویی در هزینه ها شده است.
دیگر محصولات رنگ های پودری نوع چکشی است که این مدل رنگ ها به علت اینکه درزها را کامل پوشش می دهد رنگ آمیزی می کند. میتوان جز بهترین گزینه ها در جهت پوشش سطح و سطوح ناصاف می باشند . البته لازم به ذکر است که این مدل از رنگ های پودری در مکان های که رطوبت بالاست و یا سطحی که قرار است رنگ آمیزی شود در معرض رطوبت است. از این مدل رنگ چکشی استفاده نباید بشود. موارد استفاده ی این مدل رنگ های چکشی در صنایع مختلفی از جمله درب های ضد سرقت و صنعت ساخت و ساز و مبل های فلزی و هم چنین لوازم خانگی می باشد. برای این که ماندگاری این رنگ ها بر روی سطح و محصول بیشتر شود بهتر است که از لاک جهت حفاظت استفاده شود.
در ارتباط با رنگ های سمباده ای لازم به ذکر است که دارای دو گروه هستند. یا زبر درشت هستند و یا زبر ریز هستند که نوع زیر آن ضخامت کم تری دارد. ولی از نظر مقاومت مکانیکی می تواند جز خوب ها طبقه بندی شود.برای مبل های فلزی و کامپیوتر و ابزار و وسایل برقی مورد استفاده قرار می گیرند.
نوعی هم سمباده ای چروک داریم که این رنگ ها زیبایی خاص و منحصر به فردی دارند و به صورت صاف و برجسته هستند. این محصولات و رنگ ها هم در لوازم خانگی ها و ظرف و ظروف های تفلون کاربرد دارند.
این نوع از رنگ ها بدون طرح هستند که بر روی قطعه یا سطحی پاشیده می شوند. بیشتر در مصارف چوبی مورد استفاده هستند. مثلا در صنعت کابینت سازی و پروفیل و وسایل چوبی استفاده می شوند. هم چنین دیگر کاربرد این نوع رنگ ها در دکوراسیون و دیزاین می باشد.
نوعی دیگر از رنگ های پودری هستند که بسیار با دوام و مقاوم هستند. که هنگام استفاده از این رنگ ها در پایان که اتمام کار رنگ به صورت کاملا زیبا و با دوام است که محصول نهایی را زیباتر می کند. در واقع این نوع رنگ های پودری یا به صورت بی رنگ هستند. یا رنگی که روی سطح مورد نظر پاشیده می شود. باعث براقی و شفافی و حتی باعث افزایش مقاومت سطح رنگ شده می شود.
این رنگ های ترنسپرت از جمله رنگ هایی هستند که بیشتر تزئینی محسوب می شوند. زیبایی خاصی را به محصول مورد نظر میدهند. موارد کاربردی این رنگ های در اصناف خودرو سازی و قسمت چراغ سازی بیشتر و ظرف های تفلون و مبل های فلزی می باشد.
رنگ های متالیک همان طور که از اسمش معلوم است و زیاد به گوشمان خورده از جمله رنگ هایی است که در صنعت دیزاین و دکور استفاده می شود. این رنگ ها چسبندگی بالا دارند و خاصیت مکانیکی و ضد ضربه ای خوبی هم دارند و هم چنین از بابت ثبات رنگی هم کاملا مرغوب هستند.
این رنگ ها به طور عمده در صنایع فلزی و دکوراسیون استفاده می شود. میزان براقیت بالایی هم دارند. اما مات و نیمه مات و نیمه براق و … هم جز محصولات دیگر رنگی خود هم دارند.